W dzisiejszym wpisie opowiemy o tym, jak lepiej przygotować się do wyprawy do Włoch.
Zajmiemy się zwyczajami, kulturą – która w pewnych sytuacjach nieco odmienna i nieco mniej znana turystom potrafi przyprawić o zakłopotanie. Faux-pas – jak uniknąć go we Włoszech
Zacznijmy od kwestii kulinarnych!
1. Pizza.
Wszyscy ją kochamy – jej znakomitość obiegła cały świat, jednak sposób jej sporządzania i spożywania znacznie się różni na całym świecie. Na co zwrócić uwagę podczas wizyty we włoskiej pizzerii?
• Ketchup oraz pizza – dla Włocha takie połączenie jest nie tylko niezrozumiałe, ale i zwyczajnie niestosowne – zdecydujesz się sięgnąć po ketchup? Wielce prawdopodobne, że sprawisz wielką przykrość szefowi kuchni.
• Pizza na spółkę – kolejna już popularna praktyka, uważana za duży nietakt ze strony turystów. Pizza stanowi kompletny posiłek dla jednej osoby.
• Pizzą należy raczyć się dłońmi!
2. Sosy.
Niezmiennie część dania – sosy we Włoszech zajmują szczególne miejsce w sztuce kulinarnej – posiadają niezwykle długie tradycje. Co istotne – nie należy pozostawiać sosu po skończonym posiłku. W dobrym tonie jest sięgnięcie po porcję chleba, którą bez problemu nabierzesz resztkę pysznego sosu! Jest to zwyczaj o korzeniach południowłoskich, jednak praktykowany na terenie całego kraju. Sosy są ważne!
3. Poranna kawka!
Musisz wiedzieć, że nieodłącznym kompanem poranków jest cappuccino. Spożywanie go o późniejszej porze (już po godzinie 10-11:00) jest zaskakujące i dziwne dla Włochów.
4. Śniadanie
Na słodko. Dla nas – Polaków potrafi to być zaskakujący wybór, jednak we Włoszech dominują śniadania słodkie (najczęściej odmiany słodkich rogalików!). Jeśli zdecydujesz się na śniadanie na mieście – na próżno szukać miejsc, w których otrzymasz menu zapewniające śniadanie inaczej niż na słodko!
5. Parmezan
Przeszedł już do legend turystycznych wpadek. Owszem – Włosi uwielbiają parmezan. Co musisz wiedzieć? Parmezanu nie łączy się z owocami morza (zwłaszcza rybą)…ani nawet pizzą! Kuchnia włoska jest jedyna w swoim rodzaju – zaufaj połączeniu smaków proponowanym przez szefów kuchni! Niestety dosyć popularnym faux-pas jest proszenie przez turystów o dodatek parmezanu właściwie do wszystkiego.
6. Odzież przy posiłku
Posiłki są niezmiernie ważne – a najważniejsza kolacja! Bardzo łatwo o faux-pas wybierając się na ten posiłek w niestosownej odzieży, niemile widziany jest też ubiór typowo plażowy. Wybierając się na kolacje, zwróć szczególną uwagę na obuwie. Największym faux-pas jest raczenie się posiłkiem w klapkach.
Faux-pas poza kuchnią? Oto kilka przydatnych informacji, które warto zachować na uwadze :).
Planujesz wycieczkę pociągiem? Doskonale! Włochy są przepiękne – taka forma transportu zapewni Ci prawdziwą moc widoków i niesłychanych pejzaży.
Nim jednak wsiądziesz do pociągu…. Skasuj bilet.
• To nie pomyłka – we Włoszech bilety kasuje się już na stacjach/w ostateczności na peronie. Wewnątrz pojazdu jest to niemożliwe – co więcej na ogół niedostępna jest opcja zakupu biletu już w drodze. Zadbaj o bilety i ich skasowanie jeszcze przed rozpoczęciem podróży!
Planujesz zakupy? Potrzebujesz wybrać się do urzędu?
Zrób to przed godziną 13:00 lub po 16:00. Dla Włochów posiłek i odpowiedni odpoczynek po nim są bardzo ważne. Sklepy w tym czasie są na ogół zamknięte ze względu na przerwę – urzędy podobnie.
Planujesz odwiedziny/wizytę? Pamiętaj o butach.
– Nie zdejmuj ich. Pozostawienie/zdjęcie obuwia nie jest uznawane za faux-pas, lecz jako coś dziwnego, zaskakującego.
Schody
Co ważne – we Włoszech obowiązuje zakaz spożywania posiłków na schodach pod karą mandatu. W niektórych miejscach to kwestia praktyczna – naturalnie chodzi o zapewnienie odpowiedniego przejścia dla miejsc uczęszczanych nie tylko przez turystów, ale chodzi również o obyczaje – spędzanie czasu na schodach i raczenie się posiłkiem na schodach prowadzących do świątyni jest uznawane za niestosowne, niegrzeczne.