Zacznijmy od początku. Kawa dla Włochów to coś więcej – to cały rytuał, pozwalający nabrać energii na cały dzień; nie tylko z pomocą aromatu i mocy kawy, ale właściwie wszystkiego tego, co towarzyszy kawiarni – mowa naturalnie o kontakcie z innymi, atmosferze, którą dzielą się i cieszą ze wspólnego towarzystwa o poranku.
Kawa to nie napar, który pomaga stanąć na nogi, ale okazja, która pozwala wyciągnąć więcej z życia! Dzisiejszy blog jednak poświęcimy nie samej celebracji spożywania kawy ile jej rodzajom. Wszystkie zawdzięczają swoje nazwy Włochom nie bez powodu. Poznaj bliżej rodzaje kaw, które tak chętnie spożywasz! W dzisiejszym wpisie odrobina ciekawostek.
Espresso
Pierwsze espresso – przełom XIX i XX wieku. Potężny napar stawiający na nogi zawdzięczamy wynalazkowi Luigi Bezzara, który pragnął, aby napar kawy powstawał szybciej i z większą mocą. Udało się! Kilka lat później (około 1905 r.) powstał pierwszy ekspres do kawy. Powstały prawdziwe machiny parzące kawę – jak łatwo się domyślić, nie były to drobnych rozmiarów maszyny, które powszechnie towarzyszą naszej codzienności w mniejszych domostwach a prawdziwe kombajny z bojlerem; co więcej zajmowały więcej miejsca – bojlery, w które wyposażano urządzenia były bowiem poziome! Cóż – Espresso do dziś dostarcza nam hojną porcję kofeiny w prawdziwie ekspresowym tempie, a dostęp do niego ma właściwie każdy!
Cappuccino
Najpopularniejszy wybór w kawiarniach również w Polsce. Czym jest? Espresso z mlekiem spienionym daje bardzo charakterystyczny kolor – odróżnisz je na pierwszy rzut oka. Co może ciekawić – Cappuccino zawdzięcza swoją nazwę właśnie niemu, ponieważ według legend odnosi się do nazwy zakonu…. Kapucynów, których kolor szat dawniej został na stale skojarzony z kolorem tego niezwykle aromatycznego naparu z domieszką mleka.
Macchiato i Caffe Latte
Klasyczna kawa z mlekiem to Caffe Latte, Macchiato – to kawa z odrobiną mleka (które najczęściej we Włoszech skosztujesz z finezyjnym mleczny wzorem utworzonym na powierzchni naparu).
Caffè crema
Lubi zaskakiwać. W czym rzecz? Według starszego nazewnictwa crema to…espresso! (do lat 60. we Włoszech), silny napar czarnej kawy o niewielkiej ilości (ok. 25 ml) – jednak Crema to coś znacznie więcej – rzecz w ilości i mocy w kontekście Niemiec i Szwajcarii, Austrii a nieco później (lata 80.) na północnych Włoszech. Caffè crema – jest w praktyce espresso z większą ilością wody! (łącznie procja Crema waha się 150 – 200 ml). Jest zdecydowanie aromatyczna, jednak łagodniejsza ze względu na obecność mlecznej pianki co poza ilością odróżnia ją od espresso!
Kawa stawia na nogi, napędza i inspiruje – niektórzy nie wyobrażają sobie poranku bez dobrej i aromatycznej porcji kofeiny. Pragniesz więcej od każdej kawy? Zadbaj o odpowiednią asystę – komfort, który pozwoli cieszyć się najpyszniejszym, najszlachetniejszym aromatem. Postaw na Vero – smaki, inspiracje włoskie są nam bardzo bliskie. Sprawdź, ile komfortu zaprosisz do siebie z meblami naszej oferty! Smakuj kawę, smakuj życie z Vero!