Wino – włoskie tradycje i smak.

Włochy to jeden z największych producentów wina na świecie, tradycje winobrania sięgają swoimi korzeniami odległej starożytności a winnice, których owoce zachwycają swoją różnorodnością, można spotkać na terenie całego kraju. Porozmawiajmy dziś o winach, których smak zachwyca cały świat!

Pola upraw winorośli

Najpopularniejszą winoroślą uprawianą we Włoszech jest sangiovese – chociaż pochodzi z Toskanii, uprawiana na terenie całego kraju – tolerancyjne w uprawie, choć nie przepada za skrajnymi temperaturami. Aromat mocno owocowy – sangiovese, używane jest w produkcji najpopularniejszego wina Toskanii – wytrawnego, czerwonego wina Chianti. Wino rozlewane regionalnie do charakterystycznych, pękatych butelek z oplotem – często wyposażonych w etykietę z charakterystycznym kogutem, ważnym symbolem pojawiającym się w wielu legendach opiewających losy Sieny i Florencji, które prowadziły spory o prawa do wzgórz, którym wino zawdzięcza swoją nazwę.

Chianti jest doskonałym kompanem dań mięsnych – świetnie się sprawdza jako towarzysz tradycyjnej kuchni włoskiej, ale i naszej polskiej. Doskonale komponuje się właściwie ze wszystkim poza deserami!

Chianti

Obok niego – innym, wytrawnym i pięknie czerwonym winem, który zachwyca świat, jest produkowane w prowincji Werona (Wenecja Euganejska) Bardolino zaliczane do lżejszych win wytrawnych. W jego składzie (wino występuje w licznych odmianach – w tym musującej) niezmiennie odnajdziesz winorośl szczepu corvina veronese oraz rondinella. Bardolino jest doskonałym wyborem jako uzupełnienie dań wegetariańskich, ale i makaronów, komponuje się również ze smakami owoców morza!

Czerwone wino

Podobnie rozpoznawalnym, popularnym winem Włoch jest Marsala – przede wszystkim jako słodkie, białe wino (znajdziesz również odmiany wytrawne i półwytrawne!). Tak jak wcześniej wymienione — o bogatej tradycji, produkowane w zachodniej części Sycylii od wieków cieszy podniebienia smakoszy całego świata. Najpopularniejsza, biała i słodka Marsala swój aromat zawdzięcza winogronom grillo, catarattto bianco. To one zapewniają jej również piękny złoty kolor!

Marsala - słodkie białe wino

Marsala traktowana jest raczej jako wino deserowe – lub przeciwnie, bo jako aperitif. Doskonały dodatek do owoców i ciastek.

Skoro mowa o aperitif – warto wspomnieć o tradycji włoskiego wermutu, który narodził się w Turynie jeszcze w XVIII wieku. Spełniał funkcję napoju leczniczego, co nie powinno dziwić po zapoznaniu z tradycyjnym składem obfitującym poniekąd w kolendrę, szałwię, imbir i gałkę muszkatołową. W zależności od regionu jednak ów skład wina może się nieco różnić – czasem dodaje się pomarańcze, śliwki. Niezmiennie to właśnie wermut stanowi jeden z najpopularniejszych aperitif nie tylko na terenie Włoch. Wermutu skosztujesz w najróżniejszych odsłonach – zarówno słodki, jak i wytrawny biały, ale i czerwony! 

Stay up to date

Sign up to receive our newsletter – to know more and use more. Premiere collections, latest interior trends, promotions and sales.

newsletter

Bądź na bieżąco

Zapisz się, by dostawać nasz newsletter – by wiedzieć więcej i więcej korzystać. Premierowe kolekcje, najnowsze wnętrzarskie trendy, promocje i wyprzedaże.

newsletter